Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris

Publiceret i Weekendavisen

Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Flot røverhistorie om en loyal hungorilla vinder hæderen og de 350.000 kr.

Det blev svenske Jakob Wegelius, der løb med den prestigefyldte Nordisk Råds børne-og ungdomslitteraturpris 2015. Det har formentlig været et ret tæt løb mellem kandidaterne. Blandt de indstillede bøger er det værd at fremhæve danske Mette Hegnhøjs Ella er mit navn vil du købe det? som vandt Kulturministeriets børnelitteraturpris sidste år. De to romaner er yderst forskellige. Jakob Wegelius´ roman er en murstenstyk og velillustreret røverhistorie fra begyndelsen af 1900-tallet, mens Hegnhøjs roman er en fremragende, men kort og fortættet poetisk fortælling om de helt tunge emner: Liv og død kærlighed og tab.

Men valget er forståeligt. Wegelius´ roman er mere folkelig uden at gå på kompromis med kvaliteten og har en bredere appel.

Mördarens apa starter i det skumle havnekvarter i Lissabon, hvor Koskela, gorillaens ejer og hungorillaen Sally leder efter en last til deres skib. De bliver snydt og ved et uheld bliver Koskela anholdt for et mord, han ikke har begået, mens Sally må skjule sig for at undgå at blive taget til fange. Romanen handler om Sallys udfordringer, mens hun forsøger at bevise Koskelas uskyld.

Fortællingen er tro mod den tålmodighed, som man forestiller sig en gorilla må være i besiddelse af. I historien synker man som læser ind i det nu, som gorillaen lader os se ind til. Det er et smart træk at bruge en stum hungorilla som hovedperson. Selv om gorillaen i sagens natur er ret stor og stærk, så er hun i virkeligheden prisgivet de mennesker, hun er knyttet til. Gorillaen kan ikke selv vælge, hvilket arbejde hun skal have, ikke beslutte sig for at bo alene eller tage bussen ind til biografen. I den forstand lider gorillaen under samme begrænsninger som et barn.

Den eneste måde, gorillaen kan opnå sine mål på, er ved flid, tålmodighed og en vis portion snilde. Derfor er det heller ikke vanskeligt for børn at identificere sig med hovedpersonen.

Lange romaner giver endvidere læseren en unik mulighed for at fordybe sig i historien og lære karaktererne godt at kende. Fyldige historier som Wegelius´ er typisk også bygget episodisk op og bruger delvis samme teknikker som mange af de populære tv-serier til at fange læserens eller seerens opmærksomhed.

Forfatteren sørger for løbende spændingsmomenter og små sidehistorier samt kulørte bipersoner.

I Mördarens apa lægger man ikke mærke til, at tiden går og tekstens samspil med de fine illustrationer gør, at man næsten føler, at man er midt i Lissabon, Alexandria, Bombay eller Karachi, som de så ud dengang, Østen var mere mystisk end farlig. Heldigvis skal vi ikke vente længe med at se bogen på dansk. Den er netop blevet udgivet på ABC Forlag.