Lort til børn

Publiceret i Weekendavisen

Prutter og bøvser. En lort er alt, hvad der skal til for at skubbe Jussi af bestsellerlistens førsteplads.

DER er ikke noget som kroppens mindre stuerene områder, når mindre børn skal more sig. En af de største billedbogs-succeser i Danmark i nyere tid har været Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved af tyskeren Werner Holzwarth. Her får man en omhyggelig, pædagogisk indføring i forskellige dyrearters efterladenskaber med en fremragende og underspillet humor. Og selvfølgelig kan man finde andre fantasipirrende titler som Gæt en lort af Sebastian Klein og Lars Ostenfeld. Eller hvad med Verdens længste lort af Peter Adolphsen eller En rigtig lortebog af Pernilla Stalfelt. Der er masser af eksempler. Der er jo en grund til, at pruttepuder er så populære og jævnligt kan findes som gimmick i Anders And-bladet.

For nylig har en ny dansk e-bog slået de etablerede forfattere på Apples bogportal. Det drejer sig om bogen Geden med lort i skægget af Simon Agerlin Lund med illustrationer af Felix Schumann. En ny dansk børnebog, der efter ni dage i Apples iBookstore satte sig på førstepladsen over de mest solgte e-bøger. Bogen om geden med lort i skægget fik sendt Kenn Follet, Jussi Adler Olsen og endda den erotiske trilogi Fifty Shades tilbage i nummerrækkefølgen for en stund. Bogens historie er ganske enkel. En ged lægger sig til at sove og får sit lange skæg midt i en frisk kokasse. I løbet af natten tørrer kokassen, så geden får et langt tæt skæg, der er fyldt med ko-lort. Dagen efter prøver den at komme væk fra lortelugten, men hver gang den flytter sig til et nyt sted, som for eksempel hos hestene, så lugter der jo stadig af lort. Historien fortsætter, lige til geden af grisene får at vide, at lorten hænger i hans skæg. Hvorfor bogen er blevet så populær er ikke til at sige. Bogen er ikke dårlig, men den er det, man kalder gennemsnitlig. Ikke vanvittig god, ikke vanvittig dårlig. Den er underholdende, tegningerne er sjove og enkle, men computerfarvelægningen er simpelthen for fremtrædende. Det gør illustrationerne lidt flade, selv om de har lidt tegnefilmspræg. I virkeligheden er bogens største aktiv, udover emnet, at den kun koster 19 kroner. Og til den pris er bogen absolut pengene værd. Klart at foretrække fremfor at barnet spiller Temple Run på mobilen.

DET er dog ikke kun lort, der er spændende. Bøvser kan såmænd også være spændende. Som man kan læse i Wikipedia, findes der børn og ( enkelte) voksne, der anser det at bøvse for at være ganske acceptabelt og endda humoristisk. Børn kan endda »finde på at bøvse alfabetet eller hele sange.« Det har jeg ikke personligt bevidnet, men det kan være, at det er en erfaring, som ikke ligger helt så fjernt hos enkelte af Metroselskabets ledere. Forklaring følger: Mens der blev bygget metrostation ved Fælledparken i København var hegnet omkring byggepladsen i hvert fald virkelig kedeligt at se på. Men jeg skal love for, at der skete noget. Lige pludselig blev hegnets 34 meter malet til med bøvsede alfabetrim i nogenlunde alfabetisk orden: »Aben sidder på en gren og bøvser sin hals fin og ren.« Og »Biernes bøvser dufter af honning, så fint som en parfume til en dronning.« Det er familien Felum Conrad, der står for rimene og illustratoren Jørgen Eivind Hansen, der er mesteren for malerierne. Også »Alfabøvset«, som projektet hedder, er udkommet som e-bog til Ipad.

Og er endda ganske gratis. Der er såmænd også sat musik til nogle af de bøvsede rim til sidst i e-bogen, hvis man skulle være i det humør. Bogen er tilpas vild og uregerlig til, at man ikke kan lade være med at holde af den. Den lyser af entusiasme og er helt og aldeles blottet for computerleflerier.

I den forbindelse er det nærliggende at tænke på det engang så populære tv-par Kaj og Andreas »Prutte-bøvse« -sang, hvor Kaj først synger: »Dengang da jeg var haletudse, sagde min mor, at jeg var dygtig,/når jeg sagde: (bøvs/prut).« Sangen fortsætter rigtig fint med et lille omkvæd: »Nej, hvor er du dygtig, sagde min mor./Jeg´ meget mere dygtig nu som stor.« Men den går ikke. For mor svarer: »Når man er stor, så gør man ikke sådan, si´r min mor.« Næ. De voksne er meget mere velopdragne. De nøjes med at læse højt om det.