VERDEN ER OND

Ave Eva   af Hind, Sulaima  
174 sider. 229 kr. Høst & Søn.
Anmelder: Arguimbau, Damián
Fucking forelsket   af Schou, Nils  
159 sider. 189 kr. Apostrof
Anmelder: Arguimbau, Damián

Gadebørn. Forældrene er blevet væk, og så må ungdommen enten falde eller tage ansvaret.

SULAIMA Hind skriver som en drøm. Hendes sprog er distinkt, poetisk og skarpt iagttagende; det står i skærende kontrast til det barske liv, hun skildrer. Ave Eva er fortalt som et tilbageblik af en kvinde, der arbejder på at komme væk fra livet som hjemløs. Sulaima Hind har selv en baggrund i BZ-bevægelsen og har selv levet som gadebarn. Hun debuterede i 1998 med den meget roste selvbiografiske roman, Voxeværk, og udgav for tre år siden fyrre korte prosatekster i bogform under titlen Dias.

Hendes nyeste roman handler om Eva, der deler tag med sine forældre: et akademikerpar, hvor faren, der er i færd med at skrive en afhandling om Kierkegaard, er ved at drikke sig ihjel, og hvor moderen mestendels flygter fra problemerne til diverse konferencer rundt om i verden. De har ikke rigtigt noget samliv: spiser ikke sammen og taler knap nok med hinanden.

Med det som ballast starter Eva i 1.g. Hun savner tydeligvis nogen at se op til og nogen, der bekymrer sig om hende - og det finder hun hos en gruppe, der dannes omkring en gymnasiepige, der er rabiat feminist, og som får hende indblandet i en række ulovlige aktioner. Lidt efter lidt går hendes verden i stykker: da hun søger hjælp hos sin dansklærer, den eneste voksne, der hidtil har vist hende lidt kærlig interesse, voldtager han hende; forældrene annoncerer en skilsmisse; faren dør kort efter af druk, og politiet anholder hende et par gange, først for deltagelsen i en af feministaktionerne, siden hen for et mord, der foregår i slutningen af romanen.

Ave Eva er overvældende læsning. Det er sjældent, at man oplever en forfatter skrive så barskt, smukt og gribende om så deprimerende en skæbne. Det virker så pokkers troværdigt, at man helt fortvivler.

LIGESOM hos Sulaima Hind er forældrene i Nils Schous nyeste roman ganske fraværende. Fucking forelsket er Schous første børnebog. Ellers har han skrevet drama, hvoraf den mest kendte er Marx og Coca-Cola, samt en række romaner, herunder Gaven til Paven om Dante, Djævlen og Gud. I Fucking forelsket møder vi Andreas på 15 år, hvis mor, Judy, er død for nogle måneder siden. Om sin far, der er kok, siger Andreas: »Bjarne er min far, han er ikke en der egner sig til at blive tænkt på. Især fordi han taler så lidt. Bjarne er sådan en der siger. ´Ræk mig lige køkkenrullen,´ og så kan der gå syv timer uden at han siger noget ... Og det, han siger, glemmer man med det samme.«

Romanen er skrevet skiftevis som dagbog, skiftevis som samtaler mellem Andreas og forskellige mentale samtalepartnere som hans afdøde mor og Gud. Andreas er forelsket i pigen Monni, som desværre er kæreste med den sejeste dreng på skolen. Og Andreas, der er vant til at flytte skole, har som princip altid at komme under vingerne på skolens sejeste dreng, så snart han kommer i en ny skole, hvorfor forelskelsen kolliderer med hans selvopholdelsesdrift.

Hans lillebror Filip derimod har for vane at lægge sig ud med alt og alle i skolen, og Andreas´ liv kompliceres yderligere af, at han også skal være mor for den noget vrangvillige Filip, nu da hans far ikke tager sig af dem. Der sker imidlertid en masse uventede, men ikke helt usandsynlige begivenheder, der betyder, at Monni pludselig må gemme sig hos Andreas og hans besynderlige familie. Her træder faren lidt mere i karakter uden dog på nogen måde at påtage sig et ansvar.

Fucking forelsket er en anderledes bog om den første store kærlighed. Den er meget let at læse, for sproget er forbavsende letflydende, med korte sætninger, der er fulde af sjove og associative indfald. »Fucking forelsket er samtidig et tragikomisk portræt af en dreng, der prøver at finde sine egne ben i en ond verden, der kun glimtvis viser sig fra den gode side.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret